När jag bläddrar i böcker ser jag ofta bilder av slutprodukten i stretching, inte lika ofta en guide till hur man lär sin häst att stretcha. För det är faktiskt något man måste lära den. Det är inte fel att man har som rutin ett enklare stretching-program efter ett ridpass. En bonus är att du också dagligen kan checka av din hästs fysiska status, dvs någon dag kanske den inte riktigt samarbetar med ett ben, eller inte kommer lika långt som den brukar. Det säger dig något om hur hästen mår just nu.
Vissa hästar har väldigt lätt för att förstå vad det är man vill, de har bra balans och samarbetar på en gång. Andra hästar har sämre balans och behöver längre tid på sig för att lära sig. Många hästar har ett favoritframben som de går med sin vikt på, att börja dra i det kan för vissa hästar nästa leda till en existentiell kris, minst sagt. Stretching kan därför också vara ett mycket bra sätt att hjälpa hästen bli mer medveten om sin kropp och sin balans. Vilket bara det ger positiv effekt på ridningen.
Frambenet rakt framåt
Var är din hästs första gräns? Hur kan du göra med din hästs ben innan den börjar protestera och dra det till sig? Där är gränsen. Det kan vara så tidigt att du inte ens kan ta benet framåt i en stretch, utan bara veckla ut det en bit och sedan gå tillbaka, INNAN hästen börjar greja och dra i det. Då får du i några dagar öva på att börja veckla ut benet, fram och tillbaka, långsamt, flera gånger där hästen accepterar det. Efter några gånger kommer din häst komma till att acceptera en låg stretch, med hoven nära marken. Hästen ska själv ha sin balans, du ska inte bära benet och större delen av hästen. (jättebra övning för hästen bara det) Håll stretchen där i 10 sekunder, gå tillbaka innan hästen börjar dra i benet. Är det bara tre sekunder hästen är stilla och samarbetar, håll bara tre sekunder.
Frambenet rakt bakåt
Alla hästar är inte helt förtjusta i tanken på att stretcha bakåt. En viktig början är att känna att när du håller benet med 90 graders vinkel i karpus/framknä så ska hästen släppa i bogmuskulaturen och inte själv hålla upp sitt ben. Gör den inte det är det där du börjar och dagligen försöker locka hästen att slappna av och släppa ner benet och låta dig hålla det. Sen tar man sin fria hand (oftast den yttre) och lägger framför karpus/knäet och trycker lätt benet rakt bakåt. Även här gäller det att vara lyhörd för om hästen börjar protestera och spänna sig. Stretching handlar om avslappning i musklerna och samarbete med människan. Om hästen inte accepterar denna stretch kan man ta ner hoven mot marken och på så sätt släppa lite på muskler och senor på framsidan av benet.
Några punkter att tänka på
* Samarbeta med hästen – börjar ni ha dragkamp håller du inte längre på med stretching
* Stretcha inte där du har maximalt motstånd i muskeln, stanna strax före
* Du behöver inte hålla stretchen mer än 10 sekunder för att få effekt
* Gör det enkelt för både dig och hästen, annars tröttnar ni båda