Experimentera med din sits

Troja 22 år. November 2017. Läs mer om bilden längst ner.

Nu när jag har börjat om med Trojas styrka blir det en del rakt fram. Det jag kom på att roa mig med i veckan var att se hur olika saker vi ryttare gör påverkar hur hon och alla andra hästar bär sig och även svarar på våra hjälper.

Jag experimenterade bland annat med att tittade ner med rak rygg, sitta som en hösäck, spände rumpan, slappande av i rumpan, spände insida överskänkel, tiltade bäckenet olika mycket, hade olika tonus/spänning i och runt magen (dvs mellan revben och bäcken), höll axlarna olika…ja alla varianter du kan komma på testade jag i olika kombinationer.

Det jag konstaterade är ju det många av oss sitsnördar pratar om, hästen går inte bättre än vad du sitter. Bara av att rida rakt fram och förändra min sits på olika sätt så fick jag massa olika svar från Troja i hur hon rörde sig vad gäller bärighet, stabilitet, samling, steglängd, tempo. Ja allt som går att förändra när man bara skrittar rakt fram och förändrar sin sits på olika sätt.

Vad gäller hennes svar på mina hjälper testade jag halvhalter, halter och serpentinbågar. Halvhalter är bara det ett blogginlägg för sig, för halvhalter beskrivs lite olika av olika tränare.

När jag satt felaktigt så fick jag ingen bra respons från Troja på mina halvhalter eller halter. Man kan väl säga att hon mer eller mindre struntade i dem om jag inte satt som jag borde. Vissa konstiga sitsvarianter gav bättre respons än andra. Svängarna blev också svårare när jag inte satt så att jag hjälpte henne på bästa sätt.En häst med andra, dvs bättre förutsättningar är oftast mycket mer förlåtande än vad hon är för sitsförändringar på detta sätt.

Så dagens onsdagstips är:
Låt din häst vara din tränare, experimentera med din sits och lyssna på vad din häst berättar för dig. Låt din häst berätta för dig hur du behöver sitta för att han/hon ska röra sig på bästa sätt just nu. För när du hittar rätt kommer din häst berätta för dig att du gjort det.
Tänk på att göra förändringarna långsamt. Är du inte van att känna så behöver du ge varje förändring tid så att både du och din häst hinner med.

Bildtext
Bilden är från en av de första gångerna jag red Troja i november 2017, vilket ni ser på hennes omusklade kropp jämfört med senare bilder. Bilden existerar för jag ville inte bara känna utan även se hur min sadel placerade mig. Tycker den ändå var passande då detta inlägg handlar om sitsen, fast min outfit är ju inte den snyggaste. 😀   Sadeln byggdes om med en till padd och förändringar i befintlig korrektionspad för att funka bättre för oss båda. Hon behövde få mer paddning för avsaknad av ryggmuskler och jag behövde få hjälp med att sadeln tiltade mitt bäcken lite för mycket framåt. Sen dess har det blivit lite nya förändringar då hon byggt mer muskler, samt nu då tyvärr tappat lite efter träningsuppehåll.

För dig som inte känner till Troja så är hon ett rehabprojekt jag har: Vad kan dressyren göra för en äldre häst med sina problem från tidigare karriär som viktbärande turridningshäst. Följ taggen Troja för att läsa mer om henne och se lite “före-efter”bilder.

Posted in Ridning and tagged , , , , .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.