-
Börjar du alltid gå i trappor med samma fot? Vilken i såna fall? Hur känns det att börja med den andra?
-
Står du alltid och hänger i bara ena höften när du står och väntar på något? Hur känns det att hänga på den andra?
-
När du går sakta framåt för att gå på en buss, vaggar du från sida till sida som en zombie som de flesta andra som du har sällskap av i kön? (Ledsen om jag förstörde dina bussresor nu 🙂 )
-
Borstar du tänderna bara med ena handen? Hur känns det att byta?
Innan jag hade egen häst gjorde jag som många andra, gick på ridskola och var medryttare. Red ett par år på en mindre ridskola och minns hur ridläraren tyckte att det gick så snabbt framåt för mig. Bland annat så plöjde jag en hel del litteratur om dressyr, har nog över 40-talet inspirerande böcker i bokhyllan vid det här laget. Det andra jag gjorde var att jag torrsimmade ridningen, framförallt på hundpromenaderna. Vissa saker är bäst i mörkret om man inte vill exponera sig för mycket. 🙂 En sak som gav stort resultat i all ridning var att torrsimma öppna och sluta och byten mellan de olika varianterna som finns av dem. Det är nåt som också går att göra dagtid, övergångar trav och galopp kan kanske se lite fånigt ut.
Inte bara torrsimning påverkar din ridning, som du ser i punkterna i början finns det mycket annat som gör det också. Några fler exempel:
-
När du sitter här och läser. Var känner du din andning? Främre bröstkorgen? Magen? Ryggen? Sidorna, under armhålorna? Om du inte känner det där jag skrev, känn efter och andas där några gånger. Avslappnat, utan att ta i. Hur kändes det?
-
Sitter du alltid med benen i kors när du sitter på en stol? Åt vilket håll i sådana fall? Hur känns det att byta?
-
När du svänger runt ett hörn, gör du det likadant till höger som till vänster?
-
Är du ambidextros och helt liksidig? Grattis, du kvalar in i gruppen ryttare med störst möjlighet att hjälpa sin häst att bli liksidig.
Vi är mycket sällan helt liksidiga. Vi kan sträva efter att bli så liksidiga som möjligt, för att på så vis bli en bättre ryttare och hjälpa vår häst att bli mer liksidig. Vi gör så mycket i vårt vardagsliv som förstör vår liksidighet och sedan så sätter vi oss på hästen och ska försöka få den liksidig med vår oliksidiga kropp. Detta påverkar även när vi arbetar dem från marken, våra signaler blir annorlunda pga att vi inte kan röra oss likadant i båda varven. Det blir en riktigt utmaning och kan ibland leda till en hel del frustration när vi inte lyckas få hästen att arbeta liksidigt.
Så bli mer medveten i din vardag för att förbättra din ridning. 🙂