Vi är många som ägnar rätt mycket tid i vår bil. Jag har tidigare skrivit om att hur vi rör oss i vardagen påverkar hur vi rider vår häst. Det är ju faktiskt så att vi ägnar väldigt mycket tid åt annan rörelse än just ridning och det påverkar oss självklart som ryttare.
För att vår vardag inte ska påverka vår ridning negativt så är det bra att vara medveten så mycket som möjligt. Är du sned i din vardag, är du sned när du sitter på din häst. Är du sned när du sitter på din häst, kommer din häst att röra sig snett. Om din häst rör sig snett kommer den att muskla sig snett. Är den riktigt sned så kommer du t.ex. att kunna känna hur den sitter fast i ena tygeln och om det är nånting som får ryttare att börja kämpa och bråka med sin häst många gånger så är det när hästen, som det också kan heta, hänger i ena tygeln. Det du känner i tygeln är dock bara ett symtom på vad som händer i hästens kropp och det spelar ingen roll hur mycket du drar i den tygeln för att försöka lösa det problemet. Men tillbaka till bilen. 🙂
Det som ofta händer i en bil är att vi sitter snett med bäckenet. Kontrollera dina bäckenhalvor. Har de samma höjd? Är det ena mer tillbakavinklat än det andra? Har dina sittben samma kontakt med stolen?
Beroende på vilken vinkel man har på ryggstödet så påverkar det vår hållning i överkroppen. Känner du att du säckar ihop och krummar med ryggen? Är det till och med så att axlarna har roterat framåt nedåt? Har du ett lyft bröstben, eller har det sjunkit både nedåt och inåt? Känns det lätt att andas?
Så när du kör bil tänk på detta
Hur kan du sitta i din bil avslappnad, men med bra hållning?
Sitt i balans med ditt bäcken.
Säcka inte ihop i överkroppen, låt det finnas plats för dina lungor. Lyft ditt bröstben, framåt uppåt.
Känn att du har en ryggrad, låt dina ryggkotor hålla dig upprätt.
Istället för att hitta balans och bålstabilitet genom att dra ihop magmusklerna, känn hur du istället trycker ut dem, ut mot byxlinningen. Det krävs faktiskt mindre styrka och många upplever mer stabilitet att tänka utåt istället för inåt med magmusklerna. Och då menar jag magmusklerna runt hela midjan, inte bara de på framsidan.
Hoppas jag har givit dig lite intressanta bilfärder framöver. 🙂