Hur ska jag kunna sitta bra på min häst om jag inte spänner mig?

I detta onsdagstips tänkte jag ge dig mer förståelse för det jag menar med att vi inte ska spänna oss för att inte skumpa. Du kanske har börjat fundera på om jag rekommenderar dig att börja sitta som en oformlig hösäck på din häst. 😉 Nä, utan det handlar om att du ska hitta samma balans när du rider din häst som när du står rakt upp och ner.

Testa redan nu att ställa dig upp och känn efter. Hur mycket och var nånstans spänner du dina muskler för att hålla dig själv stående. Du kan även känna efter när du sitter på en stol. Sätt dig på kanten av stolen. Hur mycket behöver du spänna dig för att sitta i balans på din stol? Gör du som de flesta av oss när du sitter på en stol? Krummar med ryggen utan stabilitet? Hur kan du sitta med naturlig rygg och välbalanserat huvud utan att bu behöver ta i?

Jag strävar inte efter att ridningen ska vara som ett värstingpass på gymmet. Ett bra ridpass med din häst är inte när ni båda efter en timme är sjöblöta av svett. Ok, i den värmen som varit så blir man ju sjöblöt av att bara ta en långsam promenad, men du förstår vad jag menar. 🙂

Det jag är ute efter är lite samma sak som det man kan se hos dansare, en spänning eller tonus i musklerna som fortfarande tillåter en mjuk rörelse. Dansare hade inte kunnat se ut att sväva fram över ett dansgolv om de inte hade den kontrollen över sina muskler. Det handlar en hel del om vår hållningsmuskulatur och de stabiliserande musklerna. De sistnämnda tillhör inte de stora muskelgrupperna utan är framförallt alla små muskler som sitter längs vår ryggrad (de sk multifiderna). Det är när vi börjar använda de stora musklerna för att hålla oss balanserade blir vi spända. Precis på samma sätt som hästen faktiskt.

Vi skulle kunna säga att vi är ute efter positiv spänning, istället för negativ spänning som är hårt sammadragna/kontraherade muskler. En häst som är spänd känns stötig i sin gång, en ryttare som är spänd skumpar i sadeln. Hänger du med?
Detta betyder är ju mer vi sitter i balans i sadeln desto mindre använder vi de stora muskelgrupperna (de som framförallt är i armar och ben) för att hålla oss kvar.

Fundera lite på detta tills nästa onsdag när det kommer mera tips på hur du kan bli mer medveten om din balans och hur du spänner dina muskler.

 

Posted in Ridning and tagged , , , .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.