Känsla

Begreppet känsla kan delas upp i två olika kategorier, emotionella respektive fysiska känslor. Exempel på emotionella känslor är glädje, sorg, längtan, ilska osv och de fysiska känslorna, som är det vi upplever i kroppen, kan beskrivas som t.ex. varmt, kallt, spänt, mjukt osv, på engelska kallar man dem för sensations. Det är dessa sensationer som är viktiga i ridningen för det är den känslan vi använder för att prata med vår häst. Icke att förakta känslor som glädje och ilska, det är mycket viktigt att t.ex. känna glädje istället för ilska när vi rider, för det sistnämnda gör det inte till någon trevlig upplevelse vare sig för oss eller vår häst. De flesta har nog upplevt att de emotionella känslorna många gånger kan vara väldigt fysiska också.

Hur kan du förmedla med din kropp vad du vill att din häst ska göra?
För att kunna det är det viktigt att först och främst ha förmågan att vara en bra passagerare för hästen. Att kunna följa alla gångarter utan att störa eller vara i vägen så att hästen kan utföra det man ber om. När du kan följa gångarterna kan du sedan använda kunskapen om hur gångarten känns till att vara den gångarten i din kropp. Det är nu den där magin sker, när du är ett med hästen och den gör det du gör och känner i din kropp.

För att bli mer medveten om vad du känner så kan det hjälpa att sätta ord på känslan, sensationen i kroppen. Vilken färg har den, form, struktur. En elev hittade en liknelse mellan rå till överkokt broccoli för att hitta rätt känsla i sin kropp.

Ju fler rörelser du lär dig att känna i din kropp desto finare och tydligare blir kommunikationen med din häst. Hästen finner dig också dessutom mer och mer intressant att lyssna på. Det blir som att ju tystare du viskar med din kropp desto mer nyfiket ”lutar sig” sin häst mot dig för att höra vad du säger. Den blir helt enkelt mer och mer uppmärksam. En trevlig effekt av att bli bättre och bättre på att rida med känsla är att vi går från att vara enligt hästen rätt skrikiga, otydliga och högljudda i vår kommunikation, till att viska enbart de få ord som hästen behöver för att förstå vad vi ber om. Det är också när vi börjar viska som vi kan ha en kommunikation med hästen och känna hästen i vår kropp. Ridning är en tvåvägskommunikation mellan häst och ryttare. Glöm inte bort att lyssna lika mycket till din häst som du pratar med den.