Medvetenhet

Från Wikipedia: ”Medvetenhet är att ha kunskap, insikt eller uppfattning om vem man är, vad man upplever, vad man tänker på och vad någonting innebär eller betyder för en själv och ibland även för andra. Att ha medvetenhet är att i vid mening känna till vad som rör sig i samtiden.”

Att vara medveten i ridning innebär många saker.
Du kan t.ex. vara medveten om din egen förmåga i ridningen, vad du kan och vad du behöver öva mer på, du vet dina styrkor och svagheter. Det handlar också om att vara medveten om din hästs styrkor och svagheter och veta vad han/hon behöver öva och träna på för att bli starkare, smidigare och mer balanserad. Det handlar om att i varje träningspass vara medveten om både din egen och din hästs dagsform och kunna anpassa träningen till vad som behövs just nu. Att vara medveten i nuet i varje steg hästen tar för att finnas där och hjälpa din häst om den tappar balansen i en övning.

Det handlar också om kroppsmedvetenhet, att veta var din kropp är så att du inte sitter snett och/eller ger fel hjälper. Kroppsmedvetenhet behövs också för att utveckla vår ridning. För om du inte är medveten om din kropp så är det svårt att göra medvetna val och förändringar till det bättre.

Har du testat att känna/vara i hela din kropp samtidigt? Känna dina fötter, underskänklar, överskänklar, bäckenet, magen, ryggen, ryggraden, bröstkorgen, halsen, armar, huvud, ögon, öron, panna samtidigt, allt på en gång? Det är inte helt lätt, ofta fokuserar vi på en liten del av oss själva. Ibland kan det vara så att vi inte ens är medvetna om någon del av vår kropp utan bara är i tankarna i huvudet. Det vi ber av vår häst när vi rider är just detta, vi ber vår häst vara medveten i sin kropp och röra den på det sätt vi ber den att röra den, därför behöver vi vara lika medvetna.

Vi behöver också för att bli riktigt bra ryttare sträcka ut vår kroppsmedvetenhet och innefatta även hästens kropp i denna medvetenhet. Känna hela hästen med vår kropp, för det är ju med vår kropp vi kommunicerar med hästen både när vi rider, eller arbetar från marken. Det är med vår kropp vi känner vad hästen behöver hjälp med och det är med vår kropp vi kan hjälpa den.

Den sista medvetenheten är att vara medveten om våra känslor och reaktioner när vi umgås och rider vår häst. Vissa känslor hjälper inte ridningen och utvecklingen tillsammans med hästen framåt. Känslor som frustration och ilska tar ridningen åt andra hållet och dessutom så ägnar vi mycket tid och pengar för att vi faktiskt älskar hästar och tiden med dem är ju tänkt att vara positiv. Frustration uppkommer när vi har problem, då kan du behöva hjälp med problemlösning.