Ringorm, regnskållor, mikroorganismer och provtagning

Jag har en magister i biologi i grunden och har arbetat flera år inom mikrobiologi med inriktning på både djur och människor. I dagsläget arbetar jag på bakteriologen på SVA när jag inte har lektioner 🙂 och har därför sett en hel del olika prov och även sett resultaten av provtagningarna. Något som är otroligt viktigt för att få ett korrekt provsvar är att provtagningen är rätt utförd och att förvaringen av provmaterialet under transporten till laboratoriet är optimal. Vi vill ju inte att mikroorganismerna som levde på hästen vid provtagningen ska ha dött när de kommer fram och vi vill ju även att man har fått med sig dem om de finns på hästen.

Vi har några mikroorganismer som tar tid att få svar om, det är för att de har otroligt långsam tillväxt. Dessa mikroorganismer får växa som längst 15 dagar i rätt temperatur på labbet för att man ska kunna hitta dem. Är provet dåligt taget och felaktigt transporterat är det en lång väntan på ingenting. Jag tänkte här ta upp det som vi oftast råkar ut för med vår häst så att du som hästägare vet vad du ska förvänta dig av hur provtagningen ska se ut.

Ringorm

Ett odlat prov från en häst med ringorm. Det är de små gulbruna med lite vitt som är ringorm (de finns några större också), de stora tjocka blafforna är mögel.

Ringorm orsakas av en sorts mögelsvamp som kallas dermatofyter. Svampen sprider sig mellan hästarna via sk sporer och dessa kan spridas t.ex. om man lånar utrustning av varandra. Sporer är nånting flera olika mikroorganismer bildar och dessa kan överleva länge i miljön. Det är därför det kan vara svårt att bli av med ringorm när man fått den på en anläggning. Ringorm smittar även människor och andra djur, så man ska inte pilla själv på områdena utan att tänka på att tvätta händerna ordentligt efteråt.

Här saxat från SVAs provtagningsinstruktion:

Så här ser de ni ser i första bilden ut i mikroskåp. De små prickarna som sitter på trådarna kallas för mikrokonidier och trådarna kallas hyfer. Just denna ringorm heter Trichophyton equinum.

Ta ett hundratal hårstrån och en matsked krustor alternativt hudflagor från ytterkanten. Det är viktigt att laboratoriet får tillräckligt mycket provmaterial att arbeta med.”

Finns det inte en matsked krustor så får man ju skicka in det man kan skicka in. Det går att analysera mindre mängd än så.

Provet transporteras torrt i ett kuvert, då slipper man att det börjar växa annat i provet. Man ska också undvika att skicka provet i platsrör då hårstråna blir statiska och svåra att hantera på labbet utan de flyger ut och omkring på bänken.

Regnskållor, streptotrikos
Det här är istället en bakterie som framförallt uppkommer när hästen utsatts för lång tid av fukt, t.ex. under täcken. Den kan även orsaka mugg. Denna bakterie behöver inte 15 dagar på sig för att växa, men det är mycket viktigt att provtagning och transport sker korrekt.

Här är det viktigt att skicka med krustor och dessa ska skickas i ett rör med lite koksaltlösning i. Egentligen väldigt logiskt….de växer till när hästen blir blöt, får provet torka så mår bakterierna vi letar efter inte särskilt bra och då kanske labbet inte hittar dem när de analyserar provet för att de helt enkelt har dött under transporten.

Övriga bakterier och även jästsvamp
De andra bakterierna tas med en svabb, ser ut som en örontips men längre pinne. Denna svabb ska förvaras i ett rör med transportmedium. Dessa finns i lite olika utformningar, de kan vara kolbaserade, gelébaserade eller vätska. Transportmediet är där för att bakterierna ska överleva och att andra bakterier inte ska växa och ta över så vi inte ser den vi letar efter. Men får ett bakterieprov inte odlas inom några dagar så kan det blivit förändringar i provet så att det inte längre stämmer överens med hästen. Därför bra att inte ta något mikrobiologiskt prov i slutet av veckan så man är säker på att det provsätts så snart som möjligt. Letar man efter jästsvamp behöver detta stå på remissen, för även den behöver rätt sorts odling för att inte bli missad.

En liten sammanfattning, det är detta du behöver komma ihåg

Ringorm – hår och krustor torrt i ett kuvert så att inga andra mikroorganismer tar över

Regnskållor – Krustor med droppe koksaltlösning i rör så de hålls fuktiga och inte dör

Övriga bakterier och jästsvamp – en pinne som ser ut som en tops som stoppas i ett rör med sk transportmedium

Om du vill provta din häst så ta gärna ut veterinären i början av veckan så att provet hinner komma in till labbet och inte fastnar på posten över helgen.

Gå till SVAs hemsida om du vill lära dig mer.

Posted in Ridning and tagged .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.