Det finns väldigt mycket att skriva om vad vi kallar lata hästar, men jag ska här ta upp de sakerna som handlar om att vi själva kan ha varit en stor bidragande orsak till att hästen verkar “lat”. Detta är sista delen i serien om sitsen och det är just vad vi gör med vår sits som gör hästen lat som jag ska ta upp här.
Att rida en sk “lat häst är ofta kopplat till en hel del frustration. Vi känner att vi bär fram vår häst i varje steg och han/hon gör ingenting på egen hand. Men…..det här är någonting som inte kom över en natt (även om vissa hästar är naturligt mindre framåt än andra) det är en karusell av ökad drivning som har lett fram till problemet. När vi tycker att vår häst går för långsamt så börjar vi klämma lite mer med skänklarna. Det vi egentligen gör då är att vi gör det svårare för hästen att röra sig. Ju mer vi klämmer desto mer hämmar vi dess rörelser. Detta kan du testa genom att be en kompis trycka på sidorna om din bröstkorg och sedan går ni tillsammans framåt. Hur känns det att röra sig när någon håller fast dina revben och minskar rörligheten i din bröstkorg som skänklar som håller om runt en häst?
Efter detta första stadium där vi har börjat hålla om och klämma mer och mer i varje steg och därigenom fått hästen att röra sig långsammare så får vi börja lägga till att ge den en spark då och då för att svara på våra hjälper. När våra sparkar inte fungerar så kanske vi börjar rida med sporrar eller spö och till slut så upptäcker vi att hästen stannar om vi inte är på den med våra drivande hjälper hela tiden. Vi har nu både desensitiserat hästen för våra hjälper och dessutom lärt den att signalen för att röra sig framåt är när matte/husse tar i för kung och fosterland däruppe.
Lösningen på problemet är att både häst och ryttare helt enkelt måste lära om. Vi behöver börja med att inte klämma hela tiden med skänkeln utan mjukna i kroppen och ta bort skänkeln från hästen. Självklart kommer hästen då svara med att bli långsam och stanna, för det har vi ju lärt honom/henne.
Det du kan testa är att (från halt) först ge en liten dutt med skänkeln, vänta två sekunder och sen dutt med skänkel igen tillsammans med dutt med spöet. Dutta med spöet som en irriterande fluga tills hästen rör sig framåt. Använd gärna rösten också. Så fort den rör sig framåt så beröm och allt tryck försvinner. När din häst rör sig är det viktigt att du inte klämmer någonstans med dina skänklar. Har du läst mina tidigare onsdagstips om sitsen så har du börjat få koll på det. Sen är det bara att upprepa proceduren och vara översvallande med sina beröm när den gör som vi vill, dvs går på egen hand.
En riktigt välskolad häst kan ha gas och broms i sitsen där skänkeln framförallt används för att ge sidförande hjälp eller be hästen lyfta sina bakben tidigare. Men det är ett ämne för ett senare tillfälle. 🙂
(och fråga mig inte varför viss text blev grå, jag har ingen aning och jag får inte bort det 🙂 )