Det finns två varianter av hur vi använder vår vikt med tanke på detta i ridningen. Det jag pratar om är framförallt när man gör skänkelvikning och öppnor. Ena varianten är att sitta i hästens böjning, dvs lägga lite mer vikt på hästens insida då den muskeln är kontraherad/sammandragen. Den andra är att lägga vikt åt det hållet man vill att hästen ska gå och den följer vikten. Dvs rör sig hästen från böjningen så sitter du med lite mer vikt åt det hållet.
För mig fungerar variant nummer två bäst, dvs att jag sitter tillsammans med hästen åt det håll vi är påväg åt. Skulle jag bära en tyngre ryggsäck så vill jag ju röra mig under dess vikt och inte vara vid sidan av den. Det samma borde gälla även för hästen.
Det som jag brukar betona är dock att vi ska inte lägga för mycket vikt, vi ska fortfarande sitta mitt över hästen.
Det löser jag med följande tänk:
Tänk dig att du har vikten fördelad 50-50 över dina sittben/bäckenhalvor när du rider rakt fram. När du vill flytta din vikt och din häst åt något håll fördelar du istället vikten 55-50 åt det hållet du vill att din häst ska röra sig. Dvs 55% i sittbenet dit du vill gå och 50% i det andra.
Varför säger jag då såhär?
Det är för att om vi fokuserar för mycket på att lägga säg 55-45 är det väldigt lätt att vi börjar göra saker som försvårar det för hästen. Vi kan flytta oss för mycket i sadeln, vika oss i sidan och helt enkelt börja kämpa för mycket och vår vikt blir felaktigt använd. Genom att tänka 55-50 så bibehåller du din balans i sadeln men är lite mer på ena sidan av ditt bäcken, utan att lämna den andra. Du sitter därför mer i balans och blir lättare för din häst att bära.