Det här är något man fortfarande kan höra på ridlektioner idag, men inte lika frekvent som för 20-30 år sedan.
Trampa ner hälarna!
Jag växte upp med detta när jag red på ridskola som barn. Jag vet att jag hade ett foto från en lektion på mig med extremt nedtrampade hälar pga detta. Jag har rotat runt efter det utan framgång så ni får ta mig på mitt ord. Det var förskräckligt så det såg ut.
Anledningen till att detta lärs ut är att man tror att vi blir mer stabila i sadeln, att vi får bättre balans. Det som händer är dock tvärtom, vi känner oss obalanserade och börjar kompensera genom att klämma oss fast med skänklarna eller hålla oss fast i tyglarna.
De nedtrampade hälarna skjuter oss nämligen bakåt-uppåt ur sadeln, bort från hästen. När vi har skjutit oss bort från hästen så tappar vi den största delen av vår kropp som vi använder till kommunikation, dvs rumpan. För att inte tala om att vi börjar skumpa.
Jag själv konstaterade att jag hade problem med min sits på ridskolan och tänkte att det måste ju bero på att jag inte lyckats trampa ner mina hälar ordentligt. Så jag försökte mer, trampade ner mer i stigbygeln, stretchade mina vrister och vader i en trappa för jag trodde att de inte var flexibla nog. Inte visste jag förrän jag såg fotot på mig att jag redan trampade ner hälen alldeles för mycket.
En bra stabil sits, kommer inte från nedtrampade hälar, den kommer någon annanstans ifrån.
Så känner du igen dig? Börja med en ny vana, istället för att med kraft trampa ner dina hälar slappna av i skänklarna och se hur dina hälar istället liksom svävar utåt bakåt och hur dina bens vikt vilar i stigbyglarna.Känn hur vikten i dina ben går ut och ner till marken genom knäna.
Det är många saker som hänger ihop för att få en bra och följsam sits, titta runt i min blogg så hittar du flera. Eller varför inte boka en lektion, särskilt nu i värmen när det mesta vi gör är att skritta med våra hästar. Det är nu du ska passa på att känna efter och fokusera på din sits, det är i skritten du hinner med att tänka och förstå saker hos dig och din häst som du sen kan använda i de snabbare gångarterna. .