Jag började fundera på vad jag ser för egenskaper hos mina elever som tar dem framåt i sin ridutveckling. Alla är vi ju olika människor vilket då betyder att olika egenskaper finns hos olika människor, ingen har alla egenskaper men jag tycker nog att vi alla har lite av de flesta jag har kommit på.
Grit
Det finns ingen bra svensk översättning på engelska ordet grit. Med grit menas att du behöver faktiskt inte vara begåvad inom ett område du vill bli bra på. Det handlar om vilja, envishet, uthållighet och passion. I skolan så har man sett att högt IQ inte är det enda kriteriet för att lyckas, en stor aspekt hos många elever som lyckas är de som har grit. Så har du hamnat i att tro att du inte är en ryttarbegåvning och därför inte kommer nå dit du vill, släng den uppfattningen åt pipsvängen och hitta din grit istället.
Fokus
Om det är något som tar elever framåt så är det fokus. Fokus på ridlektionerna och fokus på vad (och hur) de gör mellan gångerna vi ses.
Träna/öva
Kopplat till fokus så är det en sån enkel sak som att man tränar/övar. En tydlig trend är att de som torrsimmar och analyserar sin egen balans både med och utan sin häst mellan gångerna hittar en hel del i sin ridning. Det är nog inte så konstigt för hästen går inte bättre än hur vi sitter och inverkar med vår sits. Torrsimmandet skapar en stor medvetenhet i vår kropp, vilket då självklart tar oss till just….
Medvetenhet
Att vara medveten är bland annat att vara närvarande i sin kropp och på så vis kunna bli närvarande i sin hästs kropp. Låter det konstigt? När vår balans fungerar och vi är närvarande i vad vi känner från hästen i oss, så kan man säga att det är som om vi är i hästens kropp. 🙂
Nyfikenhet
Att vara nyfiken är väldigt bra, då ställer man frågan varför mycket. Man funderar mycket när man tränar själv och kommer med bra frågor när vi ses lektionen efter. Nyfikenhet skapar lärande.
Kommunikation – våga fråga
Att öva upp sin förmåga att rida med känsla och intuition är inte helt lätt utan kommunikation med sin tränare. Många ryttare är vana vid att de får kommandon av sin tränare och man pratar inte så mycket om vad som upplevs. Jag vet inte hur många gånger jag mötts av ett frågande uttryck när jag bett nya elever skolade i “håll tyst och rid” berätta om hur nånting kändes. De är också de som har svårt att komma över spärren att våga fråga när de inte förstår. Det är så viktigt att våga fråga sin tränare om saker man undrar över. Man ska absolut inte åka från en träning eller bli lämnad av sin tränare med en massa frågetecken. Det är tränarens uppgift att svara på elevens frågor och det är elever uppgift att ställa sina frågor till sin tränare. 🙂
Våga misslyckas
Att våga misslyckas/våga göra fel är viktigt när man håller på att lära sig någonting. För om det bara går bra lär man sig inte riktigt att fundera över vad som hände. Det är bra att kunna utvärdera sin ridning när något känns fel, det är så man i förlängningen blir en självständig ryttare som kan hjälpa sin häst utan att en tränare står på marken.
Våga tro på sig själv
Att våga tro på sig själv och sin egen förmåga, men med ödmjukhet förstås. 🙂 Många kan vara osäkra på vad de gör när de rider sin häst. Det blir alltid lika tydligt när skiftet kommer från att känna att man inte vet vad man håller på med, till att faktiskt förstå vad man gör när man rider. Det är då det nog också blir lättare att misslyckas, för man tror på sig själv och att man kan hantera det som händer.
Våga testa något nytt
Är man van vid att, så att säga, trycka på knappar och dra i snören i sin ridning så krävs det en hel del mod att våga testa något helt nytt. Jag har mött elever som är kvar i gammal ridskoleridning och för dem blir det en helt ny värld som öppnar sig i kommunikation, känsla och samarbete med sin häst när de kommer till sina lektioner. Har man ridit länge på detta vis så krävs det en hel del mod att börja lära sig rida helt från början. Det är svårt att känna sig som nybörjare igen om man har ridit i många år. Där krävs det mod att vara i början tycker jag.
Inte bevisa för andra
När man jobbar med sin sits så kanske inte alltid hästens huvud är “på tygeln”. Jag använder själv aldrig det ordet för det tar bort hela hästens kropp i sammanhanget. Placera hästens kropp och huvudet brukar placeras “på tygeln” och tänk vilket tydligt kvitto man får på vad man gör däruppe. Bara win win egentligen. 🙂
Att kunna strunta i hur det ser ut när det finns andra som rider samtidigt eller om det är publik på lektionerna är viktigt. Eleven är på lektionen för att lära sig något, inte visa att det redan är perfekt. Den enda vi behöver bevisa något för är vår häst och det vi behöver bevisa är att vi tar ansvar för vår och hästens utveckling. Skit i vad andra tycker, bry dig om vad din häst tycker.
Ha kul
Det ska vara roligt att rida! Högst upp på listan ska det stå ha kul! Gravallvarlighet och prestation tar oss faktiskt inte snabbare framåt. Finns andra egenskaper som funkar lika bra, om inte bättre.
Perfektionisten – black om foten eller utvecklande
Att vara perfektionist kan vara en black om foten eller bidra till utveckling. Här talar jag mycket av egen erfarenhet, jag är nämligen perfektionist. 🙂 Det gäller att vara försiktigt, för Perfektionisten kan bli en negativ följeslagare i att man inte tar sig framåt och tappar självförtroende. Man blir aldrig nöjd och vågar inte röra sig framåt i sin utveckling, men det kan också vara en följeslagare som tar dig framåt för du strävar efter att bli väldigt bra, men lägger kraven på en lagom nivå. Perfektionisten kan då sporra sig själv till att bli Nörd istället. Nörden i mig har gjort att jag pluggat massor (text och film) från tidig ålder vid sidan av ridning för att jag verkligen vill förstå vad jag håller på med. Hur kopplar man ihop biomekanik, ridteknik och känsla i ridningen och träning från marken för att få en häst som utvecklas och är hållbar var och är min Nörds fokus.
Känner du att du saknar en egenskap i denna lista som tar just dig framåt som ryttare, berätta gärna. Även om du känner igen dig i någon egenskap. Det skulle vara jättekul höra vad som är just din egenskap som du känner tar dig framåt som ryttare. 🙂